Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιμετώπιση βαρρόα (θυμόλη)

Τα τελευταία χρόνια όλο ένα και περισσότεροι μελισσοκόμοι αλλά πάντως ποιο πολύ οι νέοι ψάχνουν τρόπους να απαλλάξουν τις μέλισσες, το μέλι ,και τέλος τον καταναλωτή από τα χημικά σκευάσματα που ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της βαρρόα.
Είναι σημαντικό που η νέα γενιά μελισσοκόμων σκέπτεται και ενεργεί ποιο ορθολογικά και ψύχραιμα από τους παλιούς ,γιατί αυτό αποτελεί την εγγύηση ότι σε λίγα χρόνια που η μελισσοκομία θα στηρίζεται στις δίκες τους πλάτες το μέλι που θα παράγεται θα είναι άκρος καθαρό από υπολείμματα.
Υπάρχουν τρεις λύσεις για την αντιμετώπιση της βαρρόας. Η μια λύση είναι το οξαλικό οξύ , η δεύτερη λύση είναι η θυμόλη, ενώ η τρίτη λύση είναι το μυρμηγκικό οξύ. Εμείς θα επικεντρωθούμε στην θυμόλη...

Η θυμόλη είναι αιθέριο έλαιο το οποίο εκχυλίζεται από θυμάρι. Το ποσοστό της θυμόλης στο θυμάρι εξαρτάται από την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες. Ο τύπος της μεθόδου της εκχύλισης επίσης έχει επίδραση στην χημική σύνθεση.
Έλλειψη σταθερότητας στην σύνθεση επηρεάζει την ικανότητα της ουσίας να σκοτώνει την βαρρόα.
Με λίγα λόγια αν η θυμόλη δεν έχει την σωστή σύνθεση για κάποιο λόγο τότε δεν σκοτώνει μεγάλο ποσοστό βαρρόα.
Η θυμόλη είναι το μόνο αιθέριο έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, σκοτώνει υψηλό ποσοστό ακάρεων και δεν σκοτώνει σημαντικό αριθμό μελισσών.
Διάφορα πειράματα έχουν δείξει ότι σκοτώνει από 66 έως 98% της βαρρόα που υπάρχει στην κυψέλη, την περίοδο όμως που δεν υπάρχει γόνος, δηλαδή Νοέμβριος Δεκέμβριος.
Επίσης ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η θυμόλη ότι είναι πολύ αποτελεσματική και στην ασκοσφαίρωση αλλά και στην νοζεμίαση.
Να πω ακόμα ότι η θυμόλη είναι καλό να χρησιμοποιείται όταν η θερμοκρασία είναι περίπου 12-28 C κι αυτό γιατί παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάχνωση της θυμόλης κι ως εκ τούτου, με την σωστή θερμοκρασία θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Η θυμόλη λειτουργεί παράγοντας ατμούς οι οποίοι εισχωρούν στην κυψέλη.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ του εξωτερικού καπακιού και των κηρηθροφορέων έτσι ώστε οι ατμοί της να φτάσουν σε όλα τα μέρη της κυψέλης.
Εκτός όμως από την πιθανότητα να μην σκοτωθεί η βαρρόα αν δεν γίνει σωστά η εφαρμογή υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να λιποταχτήσει το σμήνος μας οπότε όπως καταλαβαίνεται το πράγμα σηκώνει μεγάλη προσοχή.
Καλό είναι να γνωρίζετε ακόμα ότι η θυμόλη αφήνει κάποια οσμή και υπολείμματα στο μέλι, ενώ αν η εφαρμογή γίνει τον σωστό χρόνο που είπα, δηλαδή πολύ καιρό πριν οι μέλισσες αρχίσουν την συγκομιδή του μελιού τότε δεν έχουμε ούτε οσμή ούτε υπολείμματα.
Την θυμόλη την συναντάμε είτε σε κρυσταλλική μορφή, είτε διαλυμένη σε αλκοόλη είτε αυτούσια.
Σε όλες τις περιπτώσεις όταν την χρησιμοποιούμε πρέπει να φοράμε γάντια, γυαλιά και μια απλή μάσκα.
Εφαρμογή. . .
Την θυμόλη μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε είτε σε υγρή μορφή σε απορροφητικά υλικά( vitex) είτε σε κρυσταλλική μορφή.
Χρειαζόμαστε 4 γραμμάρια θυμόλης σε 4 ml αλκοόλη 75% για κάθε μια κυψέλη.
Στη συνέχεια ανακατεύομαι το μείγμα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι της θυμόλης.
Στην συνέχεια με ένα ψαλιδάκι κόβουμε μικρά κομματάκια από vitex 5Χ5cm και με μια σύριγγα παίρνουμε από το διάλειμμα που ετοιμάσαμε 8ml και με αυτό εμποτίζουμε το κομματάκι από το vitex.
Στην συνέχεια τοποθετούμε δυο τέτοια κομματάκια vitex ανάμεσα στην τρίτη και την έβδομη κηρήθρα της κυψέλης μας και μάλιστα αυτό να είναι στο ύψος της κορυφής της κηρήθρα.

Αυτόν τον τρόπο τον επαναλαμβάνουμε 3 φορές κάθε 8 ημέρες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ένας ακόμα τρόπος. . .
Παίρνουμε 30 γραμμάρια κρυσταλλικής θυμόλης και τα λιώνουμε σε 150 κυβικά εκατοστά καθαρό οινόπνευμα.
Από το μείγμα αυτό, παίρνουμε 5-20 ml και τα βάζουμε σε 13,5 λίτρα σιρόπι και ταίζουμε το μελίσσι κατά τακτά χρονικά διαστήματα για 21-28 ημέρες. Η χρήση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην διαδικασία παρασκευής του ζαχαροζύμαρου.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε 15gr κρυσταλλική θημολη σε ένα πλαστικό μπολ σκεπασμένο με τούλι τοποθετώντας το πανο στα πλαίσια γι 21 ήμερες.
Η χρήση της θυμόλης ,σύμφωνα με έρευνες , κόβει τον βιολογικό κύκλο της βαρρόα, με συνέπεια την έμμεση στείρωση της θηλύκια βαρρόα. Δεν επηρεάζει την βασίλισσα και τον γόνο. Αποτελεσματικότητα πάνω από 95% .
Στην κρυσταλλική της μορφή τώρα.
Πρέπει να προμηθευτούμε μικρά πιατάκια διαστάσεων περίπου 6Χ6cm
Σε αυτά τα πιατάκια βάζουμε μέσα 7 γραμμάρια κρυσταλλική θυμόλη και αφού σκεπάσουμε με τούλι τα πιατάκια αυτά ώστε να μην μπορούν οι μέλισσες να πάρουν την θυμόλη και να την πετάξουν έξω από την κυψέλη και βάζουμε από 2 τέτοια πιατάκια πάνω στα πλαίσια της κυψέλης μας.
Επίσης την διαδικασία αυτή πρέπει να την επαναλάβουμε 3 φορές κάθε 8 ημέρες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου