Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή βάμματος πρόπολης

Πρόπολις είναι αντιμικροβιακή, αντικνιμηκή, αντιβακτιριακή και αντιφλεγμονώδης.(Γι' αυτό και η τιμή της είναι γύρο στα 500ε το κιλό).Εμπεριέχει ρητίνη 55% κερί 30% και διάφορα άλλα συστατικά.
Τη μαζεύουμε από μελίσσι που έχουμε χρησιμοποιήσει βιολογικά φάρμακα, την περίοδο που έχει ζέστη , περίπου τέλη Απριλίου έως
και Αυγούστου,με τις σήτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο , αλλά και διχτάκι-σήτα πολυαιθυλενίου 2mm.Θα βοηθούσε πολύ να βάζαμε πετραδάκι ανάμεσα στο καπάκι και το πάτωμα με τη σήτα, στην βορειοανατολική γωνία.
Τα δυχτακια με την πρόπολις γίνονται ρολό , τα βάζουμε σε μαύρη σακούλα σκουπιδιών, για να αποφύγουμε την ηλιακή ακτινοβολία και μπαίνουν όσο το δυνατόν ποιο σύντομα στην κατάψυξη.

Η διαχείριση της γίνετε σε όσο το δυνατόν καθαρότερο περιβάλλον .
Όταν βγάλουμε τα ρολακια μας από την κατάψυξη , σπάμε την προπολη σε πορσελάνινο γουδακι.(φαρμακευτικό)
Το βάμμα που παρασκευάζουμε λέγετε μητρικό και καμία σχέση δεν έχει με του εμπορίου.
Παρασκευάζουμε βάμμα περιεκτικοτητας10% , 12% έως 15% το πολύ, που απορροφάται από τον οργανισμό όλων, εντελώς, όταν πρόκειται για πόσιμη χρίση φυσικά όχι αδιάλυτο(20% διάλυμα χρησιμοποιούσαν σε συνθήκες χειρουργείου για απολύμανση σε πληγές).
Το οινόπνευμα που επιτρέπετε να χρησιμοποιηθεί είναι μόνο το πόσιμο 95 βαθμών από τσίπουρο που μπορεί να έχει γίνει διπλή ή και τριπλή απόσταξη για να πετύχουμε τους συγκεκριμένους βαθμούς, ή οινόπνευμα ποτοποιίας από κάβα (παράγετε από ζαχαρότευτλα) και όχι το λευκό που είναι για ιατρική χρήση.
Για να παρασκευάσουμε 120ml βάμμα πρόπολις χρειαζόμαστε ένα πορσελάνινο σκεύος με σαγρέ πάτο, βάζουμε μέσα 10gr. πρόπολη και προσθέτουμε 10ή12gr νερό χλιαρό(15gr για παιδιά ή ηλικιωμένους), το ανακατεύουμε με αναδευτήρα που έχει σαγρέ άκρη μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά από 15 λεπτά ρίχνουμε 100ml πόσιμο οινόπνευμα και ανακατεύουμε.Το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος και ανακατεύουμε 3 φορές τη μέρα για δέκα ημέρες,θα πάρει χρώμα μετά από 20 ημέρες καθώς επίσης και τις περισσότερες ιδιότητες,αλλά για να τις πάρει όλες του τις ιδιότητες πρέπει να το αφήσουμε 4 μήνες ανακατεύοντας το συχνά.
 Τελειώνοντας πρέπει να περαστεί όλο το διάλυμα από λεπτό φίλτρο.
Το φίλτρο του καφέ είναι μια λύση,η φαρμακευτική γάζα είναι μια άλλη, το βαμβάκι μια τρίτη, το μεταξωτό ύφασμα μια τέταρτη.
Το καλύτερο θεωρώ πως είναι το φίλτρο καφέ όλα τα υπόλοιπα φιλτράρουν εξίσου καλά ίσως και καλύτερα αλλά δημιουργούν απώλειες ειδικά το βαμβάκι και η γάζα λόγω απορροφητικότητας.
Μετά την φιλτραρισμένη ποσότητα τη τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια, σταγονόμετρα των 10, 20, 50, 100 ml και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου