Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μέθοδος της βεντάλιας

Η μέθοδος της βεντάλιας  (Ριπιδίου) όπως ονομάζετε από τον μεγάλο Γάλλο ερευνητή και μελισσοκόμος Pier Jean Prost.
Η κλασική μέθοδος είναι:...
 (1ημέρα) Κόβουμε παραφυάδα από το μητρικό (ένα δυνατό) μελίσσι και την τοποθετούμε 2-3 μέτρα πίσω από αυτό, έχοντας μέσα τη βασίλισσα, κλειστό γόνο και προμήθειες. (3ημέρα) Χαλάμε τα βασιλοκελιά από το μητρικό μελίσσι. (11ημέρα) Τοποθετούμε τις νέες κυψέλες γύρω από την θέση του μητρικού μελισσιού σε σχήμα βεντάλιας, χωρίζουμε τον γόνο και τις προμήθειες ανάλογα με το πλάνο μας σε 2-3-4 ή 5. Φροντίζουμε η κάθε κυψέλη να έχει 2 βασιλικά κελιά.Για να ενισχύσουμε τις παραφυάδες μπορούμε να δώσουμε πληθυσμό από κάποιο δυνατό αφού τον ψεκάσουμε. (16) Η βασίλισσα θα εξέλθει.
Από τον αρχικό χειρισμό και για ένα μήνα τροφοδοτούμε με γυρεόπιτα  μετά οι κυψέλες δουλεύουν κανονικά και τις δίνουμε σιρόπι.Από την 11 ημέρα που στήνουμε τη βεντάλια έως την 30 ημέρα δέν ενοχλούμε το μελίσσι για να μην κόψουν οι μέλισσες τη βασίλισσα.

Μια ποιώ προχωρημένη μέθοδος είναι η ακόλουθη:
  • Η προετοιμασία για την σωστή εφαρμογή της μεθόδου ξεκινά από το φθινόπωρο. Έτσι φροντίζουμε ώστε τα μελίσσια μας , να εφοδιαστούν με προμήθειες σε μέλια,για να μπορέσουν να διαχειμάσουν ασφαλή με καλούς πληθυσμούς.Αν δεν υπάρχουν γυρεοδωτικές ανθοφορίες στην περιοχή σας , συμπληρώστε την διατροφή τους με υποκατάστατο γύρης.
  • Η σωστή διαχείμαση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.Ζεστά μέρη, ευάερα, ευήλια χωρίς υγρασία με καλή ανοιξιάτικη ανθοφορία και προφυλαγμένα ειδικά από Βόρειους ανέμους, είναι τα ιδανικά για να στήσετε το μελισσόκηπος σας.
  • Στα τέλη του Γενάρη με αρχές του Φλεβάρη όταν ο καιρός το επιτρέπει και με θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι τουλάχιστον στους 16-17 βαθμούς κελσίου, κάνουμε την πρώτη επιθεώρησης στο μελισσοκομείο μας,για να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα μελίσσια μας.
  • Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ξεκινάμε διεγερτική τροφοδότηση της κυψέλης με 150-300 γρ. ανά 3-4 ημέρες , με σιρόπι αναλογίας 1/1 από τα μέσα του Φλεβάρη ίσως και αργότερα αν ο καιρός δεν το επιτρέπει.Όσο προχωρά η άνοιξη οι ανάγκες του μελισσιού μεγαλώνουν , έτσι και οι χορηγήσεις μας πρέπει να γίνονται πιο γενναίες.Καθένας από σας πρέπει να προσαρμόσει τους χειρισμούς στις καιρικές συνθήκες της περιοχής του.
  • Γύρω στις 20-30 του Μάρτη και εφόσον η άνοιξη έχει προχωρήσει , τα μελίσσια μας έχουν περίπου 13-20 πλαίσια πληθυσμό ανάλογα με την δυναμική τους.Έχουμε προνοήσει ώστε να διαθέτουμε μάνες έτοιμες γονιμοποιημένες ή στην χειρότερη περίπτωση έτοιμα ώριμα βασιλικά κελιά.
  • Μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα αν για κάθε κυψέλη χρησιμοποιούμε δύο πλαίσια με γόνο και ένα πλαίσιο από προμήθειες. Φυσικά και λιγότερα ή περισσότερα πλαίσια γόνου έχουν διαφορετική απόδοση και αυτό εξαρτάται από το τι επιδιώκουμε.
  • Έχουμε βαμμένες τις κυψέλες με το ίδιο χρώμα διότι εδώ η παραπλάνηση είναι σύμμαχός μας, έχουμε προνοήσει από τον προηγούμενο χρόνο να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των κυψελών και μια ηλιόλουστη μέρα ξεκινάμε!
Ψάχνουμε την Βασίλισσα, και με το πλαίσιο της, την βάζουμε σε μια κυψέλη εφεδρική που θα έχουμε πάντα μαζί μας. Κατόπιν χωρίζουμε τον γόνο και τις προμήθειες ανάλογα με το πλάνο μας σε 2-3-4 ή 5. Αυτές τις νέες κυψέλες τις τοποθετούμε γύρω από την θέση της παλιάς κυψέλης σε σχήμα βεντάλιας, ώστε να παραπλανήσουμε τις μέλισσες και να μπορέσουμε να μοιράσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις συλλέκτριες που επιστρέφουν από τους αγρούς. Σε κάθε κυψέλη δίνουμε αμέσως μια νέα μάνα σε κλουβί ή σε μία δυό μέρες ώριμο βασιλικό κελί. Στην πρώτη περίπτωση δεν ενοχλούμε την κυψέλη για 10 ημέρες και στην δεύτερη για 20.  Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε προμήθειες για τις πρώτες τουλάχιστον μέρες. Την παλιά μάνα, την τοποθετούμε στην κυψέλη της και την μεταφέρουμε σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. Ο χωρισμός τελείωσε. Τόσο η μάνα όσο και οι πυρήνες θέλουν εντατική τροφοδότηση με σιρόπι, μέχρι 10-15 ημέρες πριν την μελιτοφορία.
Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ομοιόμορφα βαμμένες κυψέλες για να πετύχουμε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη παραπλάνηση της μέλισσας και η συνεχής διόρθωση της θέσης των κυψελών με αμοιβαίας αλλαγής ώστε να εξισορροπηθεί ο πληθυσμός. Σε 3-4 ημέρες ξεκινήστε να απομακρύνετε τις κυψέλες από το κέντρο ώστε να γίνουν σιγά σιγά αυτόνομα μελίσσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου