Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Χρήσιμες μελισσοκομικές γνώσεις

Το μελίσσι είναι ποιο παραγωγικό όταν τα πλαίσια που έχει στην κυψέλη του τα πατάει όλα,γιατί αν έχει πλαίσια χωρίς μέλισσες κινδυνεύουν να χαλάσουν από τον κηροσκορο και εκτός από αυτό, αραιώνει και ο πληθυσμό του κάθε πλαισίου με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι εργασίες που γίνονται σε αυτά.Τον ανοιξη όπως και το φθινόπωρο θα δείτε πολλές μέλισσες κυρίως φορτωμένες με γύρη να κάθονται ακούνητες πολλή ώρα,κοντά στις κυψέλες τους,αυτές είναι μέλισσες μεγάλης ηλικίας που καταρρέουν γιατι οι ανάγκες για εργασία είναι μεγάλες, πολλές από αυτές πεθαίνουν εκεί αλλα οι περισσότερες πεθαίνουν στα λιβάδια.
Αν δείτε τις μέλισσες να καταφθάνουν φορτωμένες γύρη σε μεγάλες ποσότητες να ξέρετε, ότι και η χρονιά είναι καλή, και θα δώσει μελάκια, αλλά κι ότι τα μελίσσια σας έχουν πολλούς γόνους και γι αυτό το λόγο οι συλλέκτριες κουβαλούν τόσο πολύ γύρη.Επίσης αν δείτε σβολάκια γύρης έξω από τις κυψέλες ή στη σανίδα πτήσεως, αυτό θα πει ότι έρχονται φορτωμένες γύρη οι μελισσούλες και με την προσγείωση τους στην σανίδα πτήσεως πολλά σβολάκια ξεκολλάνε από τα πόδια των μελισσών και πέφτουν κάτω.
Το μελίσσι που δεν έχει γόνο(ορφανό) δεν κουβαλάει γύρη ακόμα κι αν έξω στα λιβάδια είναι άφθονη, ή κουβαλάει ελάχιστες ποσότητες,δεν ισχύει το ίδιο στα αρρενοτόκα όμως, που κουβαλάνε γύρη για να ταΐσουν το γόνο που γεννάνε οι ψευδομάνες.
Αν δείτε μέλισσες σε νερό, να ξέρετε ότι δεν είναι εκεί μονο για να πιουν, αλλά και για να πάρουν νερό και να το μεταφέρουν στην κυψέλη τους.Όταν βλέπετε μέλισσες που παίρνουν νερό και το πηγαίνουν στην κυψέλη τους είναι δήγμα ότι έχουν γόνους, αφού το νερό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν το χυλό με μέλι νερό και γύρη για να ταΐσουν το γόνο τους.
Το νερό, τους είναι επίσης απαραίτητο το καλοκαίρι για να δροσίζουν την κυψέλη τους.Αυτό το πετυχαίνουν αν βάλουν νερό στις κηρήθρες, στη συνέχεια οι αερίστριες κάνουν αέρα με τα φτερά τους και καθώς το νερό εξατμίζεται δημιουργείται δροσιά στην κυψέλη.Επίσης το νερό τους είναι απαραίτητο όταν τα ταΐζουμε βανίλια.Όταν τα μελίσσια τρώνε βανίλια και δεν έχουν πρόσβαση σε νερό τότε η βανίλια πετρώνει.
Σε μελίσσια που βλέπουμε πολλά κηφηνοκελιά την άνοιξη αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ετοιμάζονται για σμηνουργία.Ειδικά αν βλέπετε πολλά κηφηνοκελιά τον Μάρτιο.Αυτό συμβαίνει γιατί το σμήνος γνωρίζει από καιρό πριν ότι θα σμηνουργίσει, και ετοιμάζει έγκαιρα πολλά (αγόρια) για να ζευγαρώσουν οι νέες βασίλισσες που θα προκύψουν κατά την διαδικασία της σμηνουργίας.Ένα μελίσσι που διαθέτει βασίλισσα μεγάλης ηλικίας σμηνουργεί πολύ πιο εύκολα από ένα άλλο που έχει νέα βασίλισσα.Η βασίλισσα αν είναι έως 2 χρονών δεν θα την αντικαθιστά, εκτός κι αν η βασίλισσα αυτή έχει πρόβλημα.
Ένα μελίσσι που θέλει να σμηνουργίσει φτιάχνει κελιά συνήθως στα πλαϊνά και στον πάτο της κηρήθρας, ενώ αν κάποιο μελίσσι θέλει να κάνει αντικατάσταση της βασίλισσας του τότε φτιάχνει κελιά στη μέση της κηρήθρας.Το μελίσσι που κάνει αντικατάσταση της βασίλισσας του την άνοιξη, θα σκοτώσει την παλιά του βασίλισσα, και θα σμηνουργίσει αν βγουν πάνω από μια βασίλισσες στην κυψέλη.Μελίσσια που κάνουν αντικατάσταση το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο δεν σμηνουργούν όσες βασίλισσες κι αν βγουν στην κυψέλη, θα μονομαχήσουν μέχρι θανάτου μέχρι να επικρατήσει μόνο μια,αυτή που θα επικρατήσει δεν σημαίνει ότι θα είναι και η καλύτερη δυστυχώς.
Μια παραφυάδα που θα κόψουμε το καλοκαίρι έως τον Σεπτέμβριο είναι δυνατόν να σμηνουργίσει αν βγουν πάνω από μια βασίλισσα.Οι παραφυάδες που σμηνουργούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπολογίζονται σε 5%.
Όταν ανοίξετε την κυψέλη και διαπιστώνετε ότι η βασίλισσα μεγαλώνει τα στεφάνια του γόνου της, τότε είναι καιρός να προσθέσετε άδειο πλαίσιο στο κέντρο της γονοφωλιάς και να κάνετε οριζόντια ανάπτυξη.
Αν ακούσετε μια Βασίλισσα να τραγουδάει τότε περιμένετε σμηνουργία μέσα σε λίγες ώρες.
Όταν βλέπετε μέλισσες να χορεύουν πάνω στα πλαίσια όταν ανοίγετε τις κυψέλες τότε να ξέρετε ότι η χρονιά είναι καλή και πως τα μελίσσια δουλεύουν.
Αν πάρεις στα χέρια σου ένα πλαίσιο, και δεις την βασίλισσα να τρέχει πάνω σε αυτό, τότε να γνωρίζεις ότι η βασίλισσα αυτή είναι νέα και καλή.Αν δεις όμως την βασίλισσα να σηκώνει την κοιλιά της και να προσπαθεί να τρέξει χωρίς επιτυχία ή να τρέμει τότε αυτή η βασίλισσα είναι μεγάλης ηλικίας και πιθανόν την άνοιξη να σμηνουργίσει το μελίσσι της.
Ο λογικός αριθμός απωλειών των μελισσοσμηνών κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 5%.
Όταν ανοίξουμε ένα μελίσσι και το ακούσουμε να βουίζει δυνατά και παρατεταμένα, και επίσης δούμε ότι οι μέλισσες κουνάνε τα φτερά τους και σηκώνουν τις κοιλιές τους προς τα πάνω τότε αυτό είναι σημάδι ότι το μελίσσι είναι ορφανό.
Αν ανοίξουμε ένα μελίσσι και δούμε την βασίλισσα να περπατάει πάνω στο κηροπανο ή πάνω στα ξύλα των πλαισίων μόνη της, τότε αυτό σημαίνει ότι το μελίσσι ετοιμάζεται να την αντικαταστήσει, ενώ αν είναι άνοιξη τότε πιθανότατα θα σμηνουργήσει κιόλας.
Αν ανοίξουμε μια παραφυάδα μας ίσως δούμε η βασίλισσα να γεννάει αρκετούς κηφήνες, κι ακόμα ίσως παρατηρήσουμε ότι σε αρκετά κελιά γεννάει από 2 και 3 αβγά μαζί.Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα γιατί κάτι τέτοια τα κάνουν οι νεαρές βασίλισσες μέχρι να στρώσουν λίγο.
Αν δείτε οι βασίλισσες να γεννάνε σε νέες άσπρες κηρήθρες τότε αυτό είναι σημάδι ότι θα έχουμε πολλά μέλια.Αντίθετα αν δείτε τις βασίλισσες να γεννούν μαύρες κηρήθρες και να απαξιώνουν τις άσπρες τότε θα έχουμε λίγα μέλια την χρονιά αυτή.
Αν δείτε διάρροια από τις μέλισσες σας στις σανίδες πτήσεων, στα καπάκια των κυψελών ή ακόμα και στο μπαμπριζ του αυτοκινήτου σας αν το έχετε εκεί κοντά αραγμένο τότε το πιθανότερο είναι από την τροφή που ταΐσατε να ήταν κακίστης ποιότητας (ειδικά τροφές που έχουν γύρες μέσα) το κάνουν συχνά αυτό, και υπάρχει και η πιθανότητα οι εργάτριες να βόσκησαν σε ραντισμένα άνθη.
Αν ισχύει το δεύτερο η διάρροια θα σταματήσει σε 1-2 μέρες, ενώ αν ισχύει το πρώτο θα επιδεινωθεί, θα δείτε μέλισσες να πετούν νεκρό γόνο έξω απ τις κυψέλες και οι βασίλισσες να μειώνουν την γέννα τους σε μεγάλο βαθμό.
Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου θα δείτε ότι οι εργάτριες δεν θα επιτρέπουν στους κηφήνες να μπαίνουν μέσα στις κυψέλες.
Αυτοί θα κάθονται σχεδόν ακίνητοι πάνω στις σανίδες πτήσεως μέχρι που θα πεθάνουν από κρύο και πείνα.
Είναι ένας μηχανισμός των μελισσιών που ενεργοποιείται προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν πιο εύκολα.
Αν όμως στο μελισσοκομείο σας υπάρχει κάποιο μελίσσι με βασιλοκελιά ή με παρθένα βασίλισσα τότε οι κηφήνες θα πάνε εκεί και οι εργάτριες θα τους επιτρέψουν να μπουν και θα τους φροντίζουν προκειμένου να μπορέσει να ζευγαρώσει η βασίλισσα τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου