Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Οι κυριότερες φυλές μελισσών της Ελλάδας.

                                Οι κυριότερες φυλές της Ελλάδας. 
                       
 apis ligustica
Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΑΤΣΑ, ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΑΚΤΥΛΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΙΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ , ΓΛΥΚΙΑ ΔΕΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΤΣΕΣ.
Η Λιγκούστικα είναι ασυναγώνιστη σε μεγάλες μελιτωφορίες.
Χαρακτηριστικό της το κόκκινο χρώμα της, θα μάθετε να την ξεχωρίζετε πολύ πιο εύκολα απο τις υπόλοιπες μέλισσες....


caucasica
(Apis mellifera caucasica) ΚΑΥΚΑΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΗ ΓΚΡΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΖΩΝΕΣ. ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 7.7 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΣΥΛΛΕΓΕΙ ΝΕΚΤΑΡ ΑΠΟ ΝΟΜΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ, ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥΣ ΣΥΛΕΓΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ.
Η Καυκάσια είναι κατάλληλη για όψιμες ανθοφορίες.
Χαρακτηριστικό της ειναι το χρωμα της.
Είναι μαυρη όπως την βλέπετε στην φωτογραφία και φέρει γκρίζο χνούδι στην πλάτη και στον θώρακα.
                                                                     carnica
(Apis mellifera carnica) ΚΑΡΝΙΟΛΙΚΗ. ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟ ΗΡΕΜΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ, ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥΣ ΑΡΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ. ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΟΝΟΥ, ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΗΡΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΝΩ Η ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.8 ΧΙΛΙΟΣΤΑ.
Η κάρνικα είναι ιδανική για πρώιμες ανθοφορίες.
Χαρακτηριστικό της ειναι οτι δεν κοκκινίζει και αυτή όπως και η Μακεδονισσα.
Διαφέρουν κατα πολυ όμως στις συνήθειες, πχ η Καρνικα δεν χτίζει και ούτε μαζεύει πολλές προμήθειες σε σχέση με την Μακεδονισσα.
  
 macedonica
(Apis mellifera macedonica) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΜΙΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΝΙΟΛΙΚΗ Ο ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΣΚΟΥΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.7 ΧΙΛΙΟΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΟΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ, ΣΥΛΕΓΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΗ ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ.
Η μακεδονική σμηνουργεί πάρα πολύ και αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα που οφείλεται στην από αιώνες εκτροφή της σε κοφίνια.
Χαρακτηριστικό της ειναι οτι δεν κοκκινίζει καθόλου, και ούτε φέρει κανένα κόκκινο δαχτυλίδι.
                                                                    cekropia
(Apis mellifera cekropia) ΚΕΚΡΟΠΙΑ. Η ΚΕΚΡΟΠΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΠΡΟΣ ΒΟΡΡΑ ΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΟ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΗ ΜΕ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΠΥΚΝΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ 6.8 ΧΙΛΙΟΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΟΝΟΥ.
Η κεκρόπια είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και δεν σμηνουργεί εύκολα.
Χαρακτηριστικό της είναι οτι κοκκινίζει λιγάκι κυρίως στην βάση τις κοιλιάς της.
                                                                      buckfast

Αpis mellifera buckfast


Η Μπάκφαστ είναι μια νέα φυλή που αρχίζει δειλά δειλά να εμφανίζεται στη χώρα μας.

Είναι ευγενική ήρεμη μέλισσα και μαζεύει καλές ποσότητες μελιού.
Εξ αιτίας της ηρεμίας που προανέφερα την προτιμούν όλο και περισσότεροι κυρίως νέοι μελισσοκόμοι.
Πρόκειται για την μέλισσα του μοναχού ADAMS.
Αυτός επισκέφτηκε κάποτε και την Κρήτη και γοητεύτηκε από την μέλισσα της Κρήτης την Apis mellifera Adami.
Έτσι πήρε μαζί του δείγμα και αργότερα δημιούργησε μια νέα φυλή που ήταν ένα μείγμα από διάφορες φυλές που είχε αυτός προτιμήσει.
Μέσα σε αυτές ήταν και η μελισσουλα της Κρήτης γι αυτό η Bucκfast φέρει και Κρητικά γονίδια.
Χαρακτηριστικό της μέλισσας αυτής είναι το μεγάλο κίτρινο δαχτυλίδι στην βάση κοιλιά της.


 Έχουν εκφυλιστεί πια οι φυλές και αυτό γίνετε γιατί όταν η βασίλισσα κάνει το γαμήλιο ταξίδι της μπορεί να ζευγαρώσει με κηφήνα οποιασδήποτε φυλής από τις πολλές που υπάρχουν πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου